Polin Deli
Projekt wnętrz 2018 | Przebudowa kantyny muzealnej w Muzeum Historii Żydów Polskich Polin – koncepcja do przetargu | Zespół projektowy: Jan Strumiłło, Jan Dybowski
Dla renomowanych restauratorów warszawskich stworzyliśmy wizję transformacji muzealnego bistro. Nie mogąc zbyt wiele zmienić w architekturze budynku Muzeum zaproponowaliśmy wykorzystanie utlenionych, ciemnych płazów odzyskanych ze starych domów do zbudowania nowego baru i systemu wewnętrznych przegród. Całość uzupełniliśmy nowymi lampami i intensywnym kolorem.
Polin Deli – nasza propozycja zmian w bistro
1. Ogólny układ wydawania i obsługi pozostaje bez zmian, ale odsuwamy kontuar ku sali i dodajemy płytki backbar z półkami na towary, menu i napoje z odchyloną zatoką ukrywającą stojaki na tace.
2. Wprowadzamy nowy materiał, z którego budujemy backbar, przepierzenia i front kontuaru: ciemne, rozbiórkowe utlenione lite bale z widocznymi kontrastowymi przecięciami, przypominające drewnianą architekturę sztetli.
3. Zachowujemy istniejące białe krzesła ale modyfikujemy stoły malując ich podstawy i pokrywając blaty ciemnym fornirem.
4. Wprowadzamy kolor identyfikacji wizualnej: ciemny granat, obecny w podstawach stolików, cokołach słupów, detalach nakryć.
5. Uprzytulniamy przestrzeń sali wymieniając lampy wiszące na specjalnie zaprojektowane nowe lub w wariancie minimalnym wymieniając żarówki i ściemniając je.
6. W istniejące szynoprzewody wpinamy naświetlacze świecące bezpośrednio na stoły i kontuar, skupionym, ciepłym światłem.